dissabte, 14 de febrer de 2009

Conferència de Josep Lluis Martín Ramos en homenatge a Palet: "El primer republicanisme català. La generació oblidada"


Per complementar la commemoració del Centenari (enllaç) de la mort de Josep Palet i Riba (1845 - 1908) (enllaç), el proppassat dijous 5 de febrer es va celebrar, al Castell, una conferència sobre el primer republicanisme català. Sota el títol “El primer republicanisme català. La generació oblidada”, el catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Lluís Martín Ramos (enllaç), ens va oferir una visió global de la vida política de la darrera meitat del s.XIX, època poc difosa entre el gran públic.

La tesis del professor Ramos en la seva intervenció és que el Republicanisme de l’últim terç del 1800 era heterogeni i divers per la seva pròpia configuració. Era un moviment plural per que responia als interessos dels diferents grups socials que composaven la estructura social catalana de la època i, per tant, era difícil que respongué a una única línia política. Aquesta va ser la seva debilitat per aconseguir canviar el règim i el poder polític, però també va ser la resposta més coherent a la amalgama d’elements que conformaven el republicanisme.
I, en aquest context, Palet va tenir una trajectòria lògica. Polític pertanyent a les classes populars, va estar sempre al costat dels moviments més vinculats amb la defensa de la gent menys afavorida i va lluitar per a millorar, des de la política, la seva vida i els seus drets.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada