dilluns, 23 de febrer de 2009

Reconeixement del CEIP Maria Montessori com Escola verda (enllaç)

El divendres, 20 de febrer, vaig assistir al reconeixement del CEIP Maria Montessori com Escola verda, per part de la Generalitat.
La Generalitat de Catalunya ha concedit aquesta distinció al centre pel projecte d’educació ambiental Mirem endavant: tornem al passat! que treballa l’escola des de l’any 2005. Els alumnes reutilitzen de forma habitual materials d’ús domèstic en la realització dels treballs de l’àrea de plàstica i, a més, treballen aspectes relacionats amb el medi ambient a partir de la cura de l’hort i el jardí de l’escola, preparant la terra, mantenint el sistema de rec o traient les males herbes, entre altres activitats.
A més, pel que fa als cursos de primària, es participa activament en la plantació, conreu i recollida dels productes de l’hort i es desenvolupen treballs de seguiment de l’hort. Específicament als cursos del cicle superior (5è i 6è) també es realitzen activitats per educar en la reutilització de productes de consum (oli, per exemple) per aconseguir-ne d’altres i fomentar el coneixement de les energies alternatives i respectuoses amb el medi. Aquesta feina forma part del currículum formatiu de l’escola.
Aquest projecte, que va començar a caminar a l'any 2000, com ens va explicar la seva directora, ha sigut un esforç per a tota la comunitat educativa, però va tenir un paper destacat la Lina, una mestra amb molta vocació i que sembla que ha sigut i és l'ànima de tot el projecte.
A l'acte va assistir el secretari general de Medi Ambient, l'Eduard Pallejà (el nostre antic Alcalde), i va destacar que el CEIP Montessori és la primera Escola Verda de Rubí, ara que se celebren els 10 anys d’aquest programa i que “només n’hi ha un 10% de totes les escoles de Catalunya que ostenten aquesta distinció”.
Per la seva banda, la directora del centre, Laura Tubau, va destacar la col·laboració de la
regidoria d'educació, de l’IMPES i de la Finca Font del Ferro, així com també de pares, mares, mestres i alumnes per fer del projecte d’Educació Ambiental una realitat que el divendre va culminar amb la col·locació de la placa que acredita el CEIP Montessori com Escola Verda.
Després dels parlaments els nens/nenes de l'escola van cantar i interpretat algunes peces musicals. Per cert molt bé. L’acte va finalitzar amb la plantada de ceps a l’hort de l’escola amb la col·laboració de la Finca Font del Ferro i un esmorzar saludable que van fer els pares/mares de l'AMPA de l’escola als alumnes del centre i també als assistents. I la Lina, abans de marxar, ens va ensenyar el vídeo musical que ha preparat sobre els efectes hivernacle i la necessitat de tenir cura del mediambient.
Felicitats a tot@s els membres de l'escola, mestres, pares i alumnes. I felicitats molt especials a la Lina, la mestrea que amb la seva empenta va iniciar el projecte que ara s'ha fet realitat amb el reconeixement de Escola verda. La primera escola verda de Rubí.
Segur que no serà la última, ja que aquest any també l'han donat el reconèixement a l'IES Estatut, i hi ha més centres escolars públic de Rubí que estan treballant per a la millora del medi ambient de la ciutat (RiboRubeo, 25 setembre, Cinto Verdaguer i Duc de Montblanc). La feina de les escoles és clau perquè els nostres infants i, també els pares, facin coses a casa pel bé del Medi Ambient. A més, crec que seran les escoles un punt important d'educació i concienciació per a que la nostra ciutat compleixi els compromisos que vam signar va dues setmanes en el pacte dels alcaldes i alcaldesses contra el canvi climàtic que ha posat en marxa la Comissió Europea coincidint amb la celebració de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, on ens hem compromes a reduir un 20% les emissions de CO2.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada