dijous, 26 de març de 2009

Associació AVAN: 15 anys treballant en la millora de la qualitat de vida dels afectats per les malalties neurològiquesL’Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN) (enllaç web) és una entitat sense ànim de lucre dedicada a la difusió i a la divulgació de la neurologia i a la millora de la qualitat de vida dels afectats per les diferents malalties relacionades amb aquest camp, com ara l’alzheimer, el parkinson, l’ictus cerebral o la fibromialgia. AVAN ofereix informació, formació, suport psicològic, serveis de rehabilitació i aspectes d’integració i participació entre d’altres adreçat als malalts i les seves famílies.

El món de la família, el treball, l’esport adaptat i tots els àmbits de la cultura són els eixos de treball d’aquesta entitat que compta amb un equip de competició de natació adaptada, un grup de teatre i projectes com el programa CUIDEM, vacances terapèutiques pels malalts neurològics i els seus familiars, i ANEM, sortides lúdiques adaptades per a joves que pateixen alguna malaltia neurològica.

El dilluns 23 de març vam inaugurar l’exposició de fotografia “AVAN, 15 anys”, organitzada per l’Associació AVAN, al Mercat Municipal de Rubí. Podem destacar la important feina de difusió que ha fet i fa aquesta entitat perquè la gent pugui conèixer aquest tipus de malalties, que no només afecten als malalts sinó a tot l’entorn familiar. A l’acte han assistit el president d’AVAN, Dr. Miquel Aguilar, i el president de la seu de Rubí, Valentí Galobart, així com treballadors de l'associació, de l'ajuntament i familiars dels afectats.

El president d’AVAN ha agraït a l’Ajuntament la seva implicació i el seu recolzament ja que és qui “veritablement recull, amb les famílies i els professionals de la salut, tota la problemàtica comunitària que generen les malalties neurològiques cròniques que causen discapacitat”. Com ajuntament tenim amb AVAN un conveni econòmic de prestació de serveis i la cessió d'un pis com a seu de les seves activitats.

La mostra és un recorregut d’imatges, que posteriorment visitarà altres poblacions de la comarca, de la tasca desenvolupada per aquesta associació vallesana fundada al 1993 per un grup de 27 famílies de la comarca que tenien relació directa amb diverses malalties de tipus neurològic. Després de 15 anys de treballar en aquest camp, AVAN té un total de 1.300 famílies associades, 9 seus repartides pel Vallès, 400 usuaris, 40 professionals i 120 voluntaris que fan possible la millora de la qualitat de vida de molta gent afectada per alguna malaltia neurològica.


Actualment, la seu de Rubí, creada al 2002 per cobrir les necessitats que hi havia a la ciutat en aquest àmbit, compta amb 86 socis i 15 voluntaris i es troba al carrer Lluís Ribas 27-29 esc. A 1er 5ª.

Com expliquem al seu tríptic: "A l'AVAN pensem en l'afectat d'una malaltia neurològica com una persona i tot el seu entorn (familiar, social, laboral). Per això, i gràcies a un equip de professionals i de voluntaris, treballem en diferents projectes per aconseguir una millor qualitat de vida, tant per al malalt com per la seva família".
Conec alguns dels seus usuaris i familiars afectats i estan molt content amb la feina d'AVAN: perque són enfermetats que cada cop afecta a un major nombre de persones, per la societat actual que ens toca viure, que té coses bones i dolentes (estrès, envelliment, solitud ...) i per la falta de referències de com afrontar un tema tant greu, tant per part del malalt com per la seva família. A banda dels tractaments i teràpies que donen als usuaris, una de les funcions més ben valorades pels familiars són els grups de recolçament a les persones de l'entorn dels malalts. Els grups de familiars, que poden compartir experiències i veure que no estan sols, són molt importants en una època on cada cop més la malaltia, i més la malaltia neurològica, sembla que s'ha de mantenir amagada, perque ens recorda que som imperfectes, ens fem grans i som mortals.

L'exposició pot servir per donar a conèixer més les activitats d'AVAN i que persones o famílies afectades per les malalties que encara no estàn en contacte amb ells puguin fer-ho. Felicitat AVAN i per molts anys!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada