dijous, 16 d’abril de 2009

Crisis, mentiras y grandes oportunidadesHe llegit el magnífic llibre de Carles Torrecilla (professor d’Esade i des de fa dos anys rubinenc) i Jordi Basté (periodista del programa matinal El món a RAC1): Crisis, mentiras y grandes oportunidades.
En un contexts de crisi com l’actual, els problemes i temes de macroeconomia han passat a les nostres conversacions quotidianes i a les preocupacions de les nostres vides. Aquestes són les principals raons per llegir aquest llibre, unes pàgines escrites amb l’objectiu de fer entendre a ciutadans, empresaris, comerciants, professionals i directius, en resum, a la majoria dels llec en economia, de què està passant i perquè. En un to amè i clar, els autors han volgut explicar què és la crisi, por què s’ha produït, com ens pot afectar i com podem afrontar-la.

El llibre es presenta com una ajuda per a introduir-se en el món de la economia més actual i que permetrà al lector entendre conceptes de micro i macroeconomia molt habituals últimament en els mitjans. A banda, i el més important, d’oferir estratègies i propostes per a capejar la tempesta econòmica. Com molt bé diu el pròleg: “Aquest llibre vol generar canvis. Canvis des del coneixement. Canvis des de la contextualització i veure les coses amb perspectiva”.

Les preguntes que plateja el llibre són moltes, però els autors aconsegueixen dibuixar un panorama nítid de lo que ha provocat la crisi, de lo que és i de lo que està per arribar en el sistema econòmic i que afecta a les nostres vides. Però i, sobre tot, el llibre ens vol explicar què podem fer per a que la crisi es converteixi en un pas endavant i no un retrocés. En definitiva, tota una lliçó d’economia de la mà de dos autors amb diversos objectius: apropar al ciutadà a les veritats desconegudes, les mitges veritats i les mentides sobre la crisi tantes vegades repetides en els últims mesos; de com sobreviure i de que hem de fer per a que la crisi ens afecti el menys possible i; sobre tot, explicar algunes claus per a no prendre decisions equivocades i, a la vegada, ensenyar-nos a descobrir les oportunitats que podem trobar-nos en el camí.

Un llibre que intenta donar respostes, però sobre tot esperances per a sortir de la crisi, en un moment de missatges apocalíptics :

“Pero lo más importante de todo, es que !la suerte no está echada! Los campeones, ante la dificultad, se crecen. Depende de nosotros, de todos, lo que hagamos y lo capaces que seamos de vencer el pesimismo, las inercias, los frenos, los miedos y nuestra capacidad para reinventarnos, recuperando los valores auténticos de la economía, que deberían ser la colaboración entre todos para hacer un mundo mejor y más justo”.

Recomanable, sobre tot, ara que arriba Sant Jordi.

Carles Torrecilla i Jordi Basté: Crisis, mentiras y grandes oportunidades. Barcelona, Planeta Empresa, 2009
Carles Torrecillla i Jordi Basté: Crisi, mentides i grans oportunitats. Barcelona, Destino, 2009

1 comentari: