dilluns, 27 d’abril de 2009

El 9 de maig Rubí celebrarà els 30 anys de democràcia localEl passat 16 d’abril vaig assistir a la celebració central del 30 aniversari d’ajuntaments democràtics que va tenir lloc a l’Ajuntament de Barcelona, organitzada per la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis. També va assistir com a convidat, en Miquel Llugany com a primer alcalde democràtic de la nostra ciutat.

Durant la celebració, que va aplegar 400 alcaldes i alcaldesses, la periodista Glòria Serra, va llegir la Declaració dels 30 anys (document que trobareu desprès) que coincideix amb la celebració el 19 d’abril del dia del Municipi. Van parlar una nombrosa representació d’ex-alcaldes (nomes una ex-alcaldessa, la de Molins, Antònia Castellana i cap altra dona, únic, i no baladí, punt dèbil de l’acte) i exregidors de la legislatura del 79, alcaldes i regidors representants dels diferents partits polítics, els presidents de les associacions municipalistes i el President de la Generalitat.
En general l’acte ens va recordar que no fa tant que tenim uns govern locals democràtic i que els inicis no van ser fàcils, però que en trenta anys l’evolució i la millora dels nostres pobles i ciutats és indiscutible. Però, també va quedar palès que per mantenir i incrementar els serveis i la seva qualitat arran de les noves demandes ciutadanes és imprescindible dotar les administracions locals d’un nou i bon finançament.
Nosaltres, a Rubí, celebrarem el pròxim 9 de maig, aquests 30 anys de democràcia municipal amb un acte on es convidarà els 150 regidors i regidores que han passat pel consistori des de l’any 1979. L’acte de celebració tindrà lloc al teatre municipal La Sala i comptarà amb parlaments de tots els alcaldes i alcaldesses de la democràcia, així com de representants de les formacions polítiques que actualment tenen representació municipal.
L’acte serà obert a tota la ciutadania i l’Ajuntament convidarà especialment a participar totes les entitats i associacions locals, així com tots els ciutadans i ciutadanes que van néixer l’any 1979.

Declaració del Dia del Municipi 2009


Els municipis democràtics celebrem el nostre trentè aniversari. En aquests 30 anys hem transformat completament els pobles i ciutats, dotant-los dels serveis necessaris i convertint-los en els espais comuns i de convivència que avui compartim. Tant els que van assumir la responsabilitat de la gestió municipal aquell 1979, com els que ho hem anat fent al llarg d’aquests 30 anys ho hem fet des de la vocació de servei públic i construint, de manera conjunta, l’administració més propera als ciutadans i ciutadanes. Tinguéssim o no les competències, els ajuntaments portem tres dècades fent front a les necessitats i demandes canviants de la ciutadania.

És en aquest context que, aprofitant una data tan assenyalada com el 30è aniversari de la democràcia local, els ajuntaments volem retre homenatge a aquells primers electes del 1979. Volem reconèixer la tasca desenvolupada per tots i totes els que van constituir els primers consistoris en un moment històric tan complicat com el que s’obria, construint des de zero el que han estat les bases per a tota la feina posterior.

Però no podem limitar-nos a celebrar aquests 30 anys d’Ajuntaments després de la instauració de la democràcia. Encara queda molt per fer i molt per avançar. Establir les bases d’un nou model de finançament local és la nostra prioritat. Per això, demanem que un cop que la Generalitat tingui aprovat i consensuat un finançament just i suficient per a Catalunya, s’iniciï el procés de diàleg i aprovació d’un nou model de finançament per als ajuntaments. No podem obviar el fet que en 30 anys de democràcia local els ajuntaments no hem viscut ni una sola revisió del nostre sistema de finançament.

Hem avançat gràcies a un nou Estatut que ens reconeix per primera vegada competències pròpies. Però aquestes competències comporten unes obligacions que tot sovint no podem assumir per manca de recursos. Reivindiquem, doncs, l’aprovació de la Llei de finances locals de Catalunya en el marc de la garantia de suficiència de recursos i autonomia local. Perquè els ajuntaments som els principals garants de la cohesió social i hem de tenir els recursos justos i suficients per continuar desenvolupant aquesta funció, especialment en un moment de crisi econòmica globalitzada. Afrontem aquests reptes i objectius amb la convicció que les administracions de l’Estat i la Generalitat tenen la voluntat de treballar coordinadament per l’autonomia del món local.

Aquest 19 d’abril, Dia del Municipi, el món local manifesta la ferma voluntat de continuar treballant per la cohesió social dels nostres municipis, per la millora continuada dels nostres pobles i ciutats i per acordar un nou model de finançament local que permeti augmentar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada