dijous, 14 de maig de 2009

28 de maig: Dia internacional d'acció per a la salut de les dones.En una reunió de la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius que va tenir lloc l’any 1987 a Costa Rica, després de la celebració del V Encuentro Internacional Mujer y Salud, la Xarxa de Salut de les Dones Llatinoamericanes i del Carib, va proposar la creació d’un dia d’acció mundial per la salut de les dones.
Així, es va acordar que el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones es commemoraria cada 28 de maig com una data per a la mobilització i la reivindicació. ada any es reclama fer públic l’estat de la salut de les dones, les seves demandes i el compromís de les administracions per afavorir-la. Volen reivindicar una atenció integral i específica per a les dones en què es tingui en compte una perspectiva de gènere (enllaç del manifest d'aquest any 2009). El manifest del 2009 de la Xarxa de Salut de les Dones Llatinoamericanas i del Carib porta per títol : "la salut i els drets sexuals i els drets reproductius són drets humans i de ciutadania. Que l'Estat els garanteixi i els promogi!".

El programa d’activitats que ha organitzat l’Ajuntament ha estat treballat transversalment per la Regidoria de la Dona, Salut Pública, Esports i el Centre d’Orientació Sanitària Ferran Salsas i Roig.
El programa de l’ajuntament inclou tallers i una conferència per a promoure la salut física de les dones. Un taller de musicoteràpia, una xerrada sobre dona, sexualitat i afectivitat i una jornada sobre dona, activitat física i salut són els actes programats per l’Ajuntament de Rubí.
La primera de les activitats que s’han organitzat és un taller de musicoteràpia que té per objectiu aprendre a expressar la música a través del cos i la veu i que tindrà lloc els dilluns 18 i 25 de maig a l’aula 10 de l’edifici Rubí + D de 18 a 19. 30 h i els dimarts 19 i 26 de maig a l’AV Can Fatjó de 10.30 a 12 h. Les inscripcions per aquest taller, que són gratuïtes, es poden fer del 8 al 15 de maig a la regidoria de la Dona (edifici Rubí+D, rambleta Joan Miró, s/n), de dilluns a divendres de 9 a 13 h i les tardes de dimarts a dijous de 15 a 18 h.
La resta de tallers que es faran, es duran a terme el dia 23 de maig en el transcurs de la jornada anual “Dona, activitat física i salut” que proposa tallers de sòl pelvià, dansa del ventre i del riure per conèixer activitats físiques i tècniques per a una gestió saludable del propi cos. Aquesta jornada s’adreça a dones menors de 60 anys i tindrà lloc al CEIP Ca n’Alzamora el dissabte 23 de maig de 9 a 14 hores. A meitat de la jornada es farà un esmorzar saludable per tal de millorar el rendiment físic i el benestar en general. Les inscripcions per la jornada es poden fer del 8 al 22 de maig a l’Oficina d’Esport per a Tothom (c/ Joaquim Blume, s/n, Escardívol) de dilluns a dijous de 9 a13 i de 16 a 18 h i divendres de 9 a 13 h.
La darrera de les activitats és la xerrada “Dona, sexualitat i afectivitat” a càrrec de la psicòloga clínica Marina Castro Leonarte, que exposarà com conèixer millor alguns aspectes de la pròpia sexualitat, especialment els relacionats amb el propi cos, el desig sexual i la vivència del plaer. La conferència es farà el dimarts 26 de maig a les 19 h a l’auditori de l’edifici Rubí+D.

A més, l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació editarà una postal amb motiu de la commemoració d’aquest dia amb l’objectiu denunciar la imatge estereotipada de les dones i per reforçar les campanyes que es fan des de l’àmbit municipal. Un total de 4000 postals es repartiran al llarg del mes per tota la ciutat.
Aquest programa, que l’Ajuntament de Rubí organitza des de fa 6 anys, es treballa de manera transversal entre els serveis de Salut Pública, Esports i Dona per tal de proposar diferents activitats adreçades a la ciutadania des d’una perspectiva de gènere i salut.

1 comentari:

 1. Adjunto la convocatòria a l'acte que la XARXA DE DONES PER LA SALUT organitza pel dia 28. La Xarxa pretén ser un "lobbi" d'influència en la configuració i aplicació de les polítiques sanitàries, sempre en la defensa de la salut de les dones i sobretot en la resistència a la excessiva medicalització en processos naturals, que moltes vegades són tractats com a malalties.

  La ponent és TERESA FORCADES I VILA, doctora en medicina, teóloga, monja benedictina i feminista....ha escrit un llibre que es diu "Los crímenes de la indústria farmacèutica".

  A la targeta (que és preciosa) trobareu tota la informació i la podeu veure al següent enllaç:

  http://www.caps.cat/images/stories/pdf/TARJETAfinal.pdf

  L'acte és el dijous 28 de Maig al CCDF Bonnemaison. Sant Pere més baix 7, Sala Gran (3ª planta)a les 18h.

  Potser heu llegit ja a la Teresa Forcades, però no sé si l'heu sentit parlar: val la pena.

  A més hi haurà pica-pica i és clar, espai infantil per qui hi vagi amb canalla.


  Moltes gràcies,  Xarxa de Dones per la Salut

  ResponElimina