dimarts, 5 de maig de 2009

Sis punts Braille, sis objectius de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC)L’ACIC (enllaç) va iniciar l’any Braille amb l’enviament d’un punt de llibre per Sant Jordi amb les seves sis propostes.

L’ACIC, entitat que des dels seus inicis, ha tingut com a un dels seus objectius prioritaris donar a conèixer l’alfabet Braille i fer palesa la seva importància i necessitat d’aplicació en diversos àmbits de la vida quotidiana, s’ha sumat a la celebració del bicentenari del naixement del francès. Coincidint amb la festivitat de Sant Jordi ha enviat a diferents entitats i administracions un punt de llibre que recull les sis reivindicacions de l’associació per l’any Braille.

El 4 de gener de 1809 naixia a Couvray (França) Louis Braille, inventor del sistema de lecto-escriptura per a persones cegues del mateix nom, que actualment s’utilitza de manera universal. Enguany es celebra, doncs, el bicentenari del naixement de qui als només 16 anys, obria les portes al coneixement i a la cultura a milions de persones cegues de tot el món.

Algunes fites aconseguides per la entitat, pel que fa a la implementació del braille, han estat l’adaptació d’un mètode de vot secret per a les eleccions adreçat a persones cegues o amb discapacitat visual de tot l’estat o l’assoliment de la impressió de guies d’autobusos de Barcelona en aquest sistema.

La fita d’aconseguir un mètode per a que les persones cegues puguin votar de forma secreta, com recull la nostra Constitució, la va lideradar José Àngel Carrey, un rubinenc que no es va aturar fins aconseguir el sistema i les reformes legislatives necessàries (enllaç YouTube de la lluita Carrey) per a fer possible aquest dret. La ciutat de Rubí pot estar satisfeta per la feina del nostre ciutadà i per poder dir que vam ser el primer ajuntament que va aprovar una moció de recolzament a la lluita pel vot secret i accesible pels invidents (enllaç pel vot accesible i com fer-ho per les properes eleccions europees). I per això, en les últimes Eleccions Generals de 2008 (enllaç YouTube campanya inscripció pel vot secret), per primera vegada les persones cegues, que van voler, van poder votar amb el nou sistema, José Àngel amb altres membres d’ACIC, van convocar a Rubí a tots el mitjans de comunicació per a deixar palès que s’havia aconseguit el seu objectiu i que la nostra ciutat els va ajudar.

Aquestes són les sis propostes que han adreçat a les institucions relacionades amb la discapacitat, als responsables polítics, als mitjans de comunicació i al conjunt de la societat catalana.

1. Els productes de consum Basic, etiquetats en Braille (aliments, medicaments,productes perillosos). Creiem que s'ha de garantir a les persones cegues la identificació del producte i la seva caducitat. Cal legislació que reconegui el nostre dret d’accés a la informació com la resta de ciutadans, per afavorir la nostra autonomia personal.

2. Targeta sanitària identificada en Braille per poder-la diferenciar de la resta de documents o targetes similars.

3. Les Programacions de temporada de música, teatre, exposicions i museus del país en alfabet Braille, per promocionar l’accés a la cultura al col·lectiu de discapacitats visuals.

4. Cartes dels restaurants en Braille.

5. Suport a la mobilitat amb les guies de transport públic en Braille, així com l'accés a mapes i plafons en relleu. La informació oral és important i decisiva, sempre resol moments i situacions inesperades. Però la informació escrita ens proporciona un coneixement més precís.

6. Reconeixement públic de la figura de Louis Braille com a inventor del nostre sistema de lecto-escriptura, amb el seu nom a vies públiques, per tal de recordar-lo, ja que amb el seu invent va promoure la igualtat i l'accés al coneixement del nostre col·lectiu.

L’entitat iniciarà contactes amb diferents responsables dels diversos àmbits d’actuació, per tal de traslladar les seves propostes i col·laborar amb la seva materialització. Confien que els mitjans de comunicació i la resta de la societat contribueixin a difondre i donar suport als seus sis objectius que s'emmarquen dins l'any Braille, tal i com han fet en altres moments amb les diverses reivindicacions que han endegat des de l'ACIC durant els seus disset anys d'existència.

Per part de l’Ajuntament de Rubí poden dir que properament ens reunirem amb ells i que, per converses informals amb José Àngel Carrey, ja li hem expressat la nostra disposició a col·laborar amb l’ACIC, i que per a començar a visualitzar el nostre recolzament estem disposats a proposar el nom de Louis Braille per a un carrer de la nostra ciutat.

Per més informació i/o entrevistes:
Txell Aymerich
ACIC, Associació Catalana per a la Integració del Cec
Tel.: 696 20 94 44 –696 209 444
Mail: comunicacio@webacic.cat
www.webacic.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada