dimarts, 2 de juny de 2009

Rubí guanya el premi estatal ciutat sostenible, en la categoria de residusDivendres 29 al matí, al saló Ecocity de Fira de Barcelona, vaig assistir a l’acte de lliurament dels Premis Ciutat Sostenible, que per setè any consecutiu atorga la Fundació Fòrum Ambiental, amb el suport del Ministeri de Medi Ambient.El premi vol fer un reconeixement als municipis i ens locals supramunicipals espanyols que hagin apostat per projectes i actuacions dirigides a potenciar la sostenibilitat.
Rubí ha estat la ciutat guanyadora a nivell estatal en la categoria de Residus pel seu model de gestió de residus municipals de 5 fraccions. Segons l’acta del jurat, “aquest model ha estat establert en un breu període de temps en substitució del cridat Residu Mínim, que comportava certs problemes de comprensió en la ciutadania. El procés de canvi es va desenvolupar amb la intenció de donar tota la informació possible als ciutadans i va comportar moltes modificacions en els serveis de residus: la substitució de campanyes de cristall i de paper per contenidors de càrrega lateral, la ubicació de nous contenidors d’envasos, el reforç de la recollida selectiva dels residus especials amb un nou Punt Net mòbil, i els minipunts nets en el carrer. Així mateix, la ciutat ha promogut la realització de múltiples campanyes educatives per a fomentar la comprensió del canvi de gestió de residus i la participació ciutadana en aquests serveis. Aquesta estratègia ha resultat en una disminució d’un 6% dels residus amb destinació a l’abocador, una recuperació de residus global del 29,8% i una reducció de la generació de residus, passant dels 1,35 kg/hab/dia en el 2007 a 1,3 kg/hab/dia en el 2008”.

La Infanta Cristina ha lliurat els premis, acompanyada per la Secretària d'Estat de Canvi Climàtic, Teresa Ribera, l'Alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat, el president de Fòrum Ambiental, Ramon Roca i el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar
Pel que fa a la resta de guardonats, aquest any han estat premiades les ciutats de Múrcia (categoria de Ciutat Sostenible), Mataró (en la categoria d’aigua), Tolosa (en la categoria d’atmosfera), Puerto del Rosario (en la categoria d’energia) i Gozón (esment especial en la categoria de Recursos Naturals). Com a novetat d'aquest any, la Fundació Fòrum Ambiental ha atorgat també 5 finalistes, un per a cada categoria.

Després de set edicions dels Premis Ciutat Sostenible, la Fundació Fòrum Ambiental ha decidit posar a la disposició de la societat tota la informació dels projectes premiats en totes les edicions del certamen. És per això que s’està dissenyant una base de dades on-line que es podrà consultar en breu en la pàgina web dels Premis Ciutat Sostenible i que permetrà realitzar recerques dels projectes per tipologia i per zona geogràfica.

Aquesta eina està pensada com a document de consulta per a la planificació i desenvolupament de projectes de sostenibilitat tenint com a referència altres actuacions que ja han estat reconegudes i en les quals l'efectivitat dels resultats ha estat provada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada