dimecres, 17 de juny de 2009

Un treball sobre Ràdio NIKOSIA guanya el 21 premi Ferran Salsas i Roig 2009

El divendres 12 de juny es va lliurar el premi al treball guanyador del 21 edició del Premi Ferran Salsas i Roig de salut mental i comunitat, 2009. Un premi de llarga trajectòria i que és una aposta clara de l’ajuntament per a recolzar la investigació en temes relacionats amb la salut comunitària i mental. El treball guanyador s’ha donat a conèixer en el decurs de la 5a Jornada de Salut Mental i Comunitat, celebrada a l’Antiga Fàbrica Espona de Rubí.

25 són els treballs que s’han presentat a la 21a convocatòria del Premi Ferran Salsas i Roig de Salut Mental i Comunitat, que aquest any obria la possibilitat de participar a professionals d’altres països. Aquesta ampliació, cap a la resta de l’Estat fa dos anys i a altres països en aquesta edició, ha fet augmentar la participació dels investigadors i ens està ajudant a estendre el prestigi d’aquest premi en benefici de la comunitat científica.

Del total de propostes, dues van arribar des de l’Argentina, mentre que la resta de treballs presentats han estat remesos des de comunitats com Andalusia, Astúries, Castella - Lleó, Comunitat Valenciana, Galícia i Madrid. Pel que fa a Catalunya, a banda de Barcelona, també hi ha hagut de la província de Tarragona. El nombre de participants d’aquest any suposa un increment important respecte als de l’any anterior en què les propostes presentades van arribar a 15.

A la passada edició, el premi va ser pel treball “Abús sexual en la infància i l’adolescència: efectes a llarg termini de l’abús sexual infantil en la salut sexual i reproductiva i en les relacions afectives i sexuals de les dones adultes”, realitzat per un grup de psicòlegs que treballen en programes d’atenció sexual i reproductiva als centres d’assistència primària de Barcelona, que ha estat presentat per una part de l’equip investigador a la 5a Jornada de Salut Mental i Comunitat, juntament amb la publicació feta per l’ajuntament en col·laboració amb la Diputació de Barcelona.
A més, els assistents han pogut escoltar la conferència: “Dany cerebral i malaltia mental associada” pronunciada per Miguel Aguilar i Barberà, neuròleg i cap del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa.

També s’ha aprofitat la jornada per a presentar la 22 a edició del premi pel qual es poden presentar treballs fins al 13 de març de 2010. El veredicte del jurat es coneixerà l’11 de juny del 2010.

Treball premiat: “Ràdio Nikosia: Salut Mental, Comunitat i Inclusió Social: Anàlisi d’un nou dispositiu d’inclusió, comunicació i intervenció en salut mental”

“Ràdio Nikosia: Salut Mental, Comunitat i Inclusió Social: Anàlisi d’un nou dispositiu d’inclusió, comunicació i intervenció en salut mental”, presentat per Martín Correa-Urquiza, Marcio Belloq, Josep Canals i Àngels Martínez de l’Institut Català d’Antropologia, ha estat el treball guanyador de la 21a Edició del Premi Ferran Salsas i Roig – Salut Mental i Comunitat.

El jurat ha considerat que “la rellevància del projecte Ràdio Nikosia és el seu potencial impacte en la inclusió social i desestigmatització de la malaltia mental, especialment els trastorns greus”. Ràdio Nikosia és la primera emissora de l’Estat espanyol la programació de la qual està realitzada per persones diagnosticades d’alguna problemàtica mental, amb l’objectiu principal de generar un canal de comunicació social, lliure i autònom, per poder lluitar contra l’estigma que genera aquestes problemàtiques.
Martín Correa, en representació de la resta d’investigadors, ha recollit el premi afirmant que aquest guardó "és una bona empenta per la nostra manera de treballar en el camp de la salut mental en diferents espais fora dels tradicionals espais clínics, la qual ajuda a desestigmatitzar les malalties mentals". Correa ha assegurat que Nikosia, que s’ha constituït com Associació mes enllà de la mateixa ràdio, “treballa establint vincles entre grups de treball i no amb el vincle habitual metge – pacient”. Radio Nikosia va començar a emetre fa sis anys arran de l’experiència argentina de Radio La Colifata.
A més, el jurat ha considerat com a finalista el treball “Violencia de género y relación con el trastorno de estrés post-traumático y con la toma de postura activa” de l’Área de Salud Mental i Servicios Sociales del Hospital Universitario Puerta de Hierro de Madrid. I ha volgut fer una menció especial, per la seva qualitat i la rellevància dels temes desenvolupats, als treballs: “Terapia sistémica de pareja en la depresión mayor” de Guillem Feixas de Barcelona; “Salud mental, ciudadanía y sostenibilidad a través de nuevas praxis educativas” de Salvador Simó de Vic, i “Eficàcia de l’entrenament grupal en habilitats socials en persones amb esquizofrènia” de l’Hospital d’Igualada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada