divendres, 10 de juliol de 2009

L’ ESPONA, Centre de la Dansa Tradicional Catalana i nova seu de l’Esbart Dansaire de Rubí.

El Diumenge, 12 de juliol, coincidint amb la clausura del Rubifolk 2009, a l’Espona es celebrarà la jornada El futur centre de la dansa catalana. Una trobada que servirà per fer públic el projecte que es farà a Rubí, a l’edifici Espona, del Centre de la Dansa Tradicional Catalana i que serà la seu central de la xarxa de centres de dansa tradicional de Catalunya.

La jornada es desenvoluparà al llarg del matí de diumenge i va adreçada a qualsevol particular, entitat i associació vinculada a la dansa tradicional catalana .
La seu central a Rubí
L’Espona, Centre de la Dansa Tradicional Catalana, ubicat a Rubí, serà la seu central d’una futura xarxa de centres dedicats a la dansa territorial repartits per tot el territori català. L’objectiu principal d’aquesta xarxa serà crear circuits, vincles i intercanvis, a banda de compartir experiències, continguts material, estudis produccions i activitats relacionades amb la dansa tradicional catalana. Actualment a Catalunya no n’hi ha cap centre d’abast nacional dedicat en exclusiva a la dansa tradicional. D’aquí la importància que té per Rubí que a la nostra ciutat hi hagi un espai d’àmbit nacional que situa la ciutat en el mapa de la cultura popular de Catalunya.
La raó per la qual s’ha triat Rubí per acollir la seu central de la xarxa és, que es va presentar a la Generalitat una proposta factible i de compromís de la ciutat i de l’Ajuntament, la llarga trajectòria de l’Esbart Dansaire de Rubí, un dels més consolidats i amb més prestigi del país i la bona situació geogràfica de la ciutat.
L’Espona, Centre de Dansa Tradicional Catalana, neix amb la finalitat de promoure la recerca, la formació i la difusió d’aquesta activitat i per això oferirà serveis adreçats a fer realitat aquests objectius. Objectius que, a més, passen per contribuir als valors positius que la cultura popular i la dansa aporten a la societat.
Els Antecedents
Durant 7 mesos, entre el novembre de 2007 i el maig de 2008, una Comissió Tècnica d’Experts es va reunir en diverses sessions de treball per debatre sobre com havia de ser el futur centre de la dansa de Rubí. En aquestes comissions es van definir les bases principals del projecte Espona (els quatre àmbits d’actuació: formació, creació, recerca i difusió). A l’estiu de l’any passat es feia oficial que la seu de la xarxa de centres de dansa tradicional catalana s’instal·laria a Rubí.

El dia 1 de Novembre de 2008, dins la 11ª Fira de la Mediterrània de Manresa va tenir lloc la primera Jornada Com voldríem un centre de la dansa tradicional catalana? amb la participació, a les quatre taules de debat, d’una setantena d’agents implicats en el sector. Els assistents a la jornada van donar la seva opinió sobre la possible creació d’un centre. Alhora, es va fer públic que en breu Rubí projectaria un centre ubicat a l’antiga fàbrica Espona.
L’Espona, nova seu de l’Esbart Dansaire de Rubí

Les obres d’adequació de l’espai s’iniciarien durant la tardor i la seva inauguració s’ha previst per a la primavera vinent. L’edifici compta amb un espai total de 925 m2 distribuït en 6 plantes: la torre de 25 m2, l’altell de la primera planta amb 120 m2, la primera planta de 307 m2, un altell a la planta baixa de 58 m2, la planta baixa amb 307 m2 i un soterrani de 109 m2.

El nou centre disposarà d’espais de trobada, d’un centre de documentació, de diferents sales d’assaig insonoritzades, sales de treball i un espai d’exposicions temporals, a part d’espais per arxiu i emmagatzematge del material de l’Esbart Dansaire de Rubí.

Perquè s’aprofitarà també la rehabilitació de l’Espona per a convertir-la en la nova seu oficial de l’Esbart Dansaire de Rubí. De fet, quasi el 50 % de l’Espona serà d’ús exclusiu de l’Esbart i la resta serà Centre de Dansa Tradicional Catalana. Tot això, sense perjudici de que en moments determinats es fusioni tot en un únic espai podent-se utilitzar de forma indistinta en funció dels projectes que es duguin a terme. Aquesta nova seu permetrà a l’Esbart gaudir d’un espai més condicionat per la seva activitat i ampliar la seva l’escola.

El nou parc-arboretum del Castell: nou espai pel Rubifolk

Ja fa temps que l’Esbart Dansaire i l’ajuntament hem estat parlant de trobar un nou espai, alternatiu a la plaça Dr. Guardiet, més ampli per a que el festival de Dansa Rubífolk pugui créixer i acollir més espectadors. Doncs, aprofitant la construcció del nou Parc-arboretum del Castell, s’està dissenyant l’espai per a que sigui la seu de les futures edicions del Rubífolk. I si les obres van segons el calendari previst (estan pressupostades a les inversions d’enguany) la propera edició 2010 la podrem celebrar en aquest nou emplaçament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada