dijous, 27 d’agost de 2009

L'any Amades a Rubí: Jornades-debat sobre cultura popular i tradicional (3-4 setembre a l'Espona)

Com ja hem explicat en alguna ocasió, aquest any 2009 és l’Any Amades (enllaç), per aixó Rubí es sumarà a la commemoració durant la Festa Major Petita de Sant Roc. La Colla de Geganters de Rubí (enllaç), aprofitant que és adherida a la celebració, organitzarà unes JORNADES-DEBAT SOBRE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL, els propers 3 i 4 de setembre, dedicades a l'esmentat folklorista Joan Amades i Gelats (1890-1959).


Aquestes jornades s’iniciaran, el dijous dia 3 de setembre, a les vuit del vespre, a la Sala Espona (Pg. de Les Torres, 35), amb una xerrada-debat sobre la Cultura popular i tradicional, amb representants de la cultura popular rubinenca, moderada pel periodista Juanjo Yunquera. I el dia 4, a la mateixa hora, una conferència d’Amadeu Carbó, expert en cultura popular i membre de l’Associació Cultural Joan Amades, sobre Joan Amades i el món dels gegants, capgrossos i bestiari.

Com es dedueix del tríptic i de la informació rebuda dels Geganters de Rubí, aquestes jornades, obertes a tothom, van destinades a donar a conèixer la realitat de la cultura popular i tradicional catalana, local i general, i a la vida i obra de Joan Amades relacionades amb el món de la imatgeria popular, la dansa, les sardanes, etc

Segons la informació que ens ha donat Joan-Miquel Merino (el nostre expert rubinenc en cultura popular), Joan Amades va visitar Rubí durant la Festa Major gran de Sant Pere de l'any 1926, on va oferir una conferència sobre folklore a les desaparegudes dependències del Centre Democràtic Republicà. En algunes de les seves obres va recollir diversos aspectes de les tradicions locals rubinenques, com els ex-vots de l'ermita de Sant Muç i la Festa dels Xatos (Art Popular, Ex-vots. Barcelona, 1952; i Costumari Català, Vol. II, Barcelona, 1982). Joan Amades es va llençar a la recerca folklorista tot recorrent Catalunya, acompanyat de vegades pel mestre Tomàs, personatge que fou mestre de música de les Escoles Ribas de Rubí.

També dins de la Festa Major Petita, el dia 5 de setembre a partir de les 18,30 hores, podrem gaudir de la X Trobada de Gegants i Capgrossos de Sant Roc, on participaran cinc colles geganteres, i es celebrarà el 25è aniversari dels gegants de Rubí com a Roc i Paula (1984-2009).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada