diumenge, 6 de setembre de 2009

Les colles de diables i bestiari es manifesten a Barcelona per reivindicar les festes tradicionals i rebutjar les limitacions europees

Foto: Diego Ibarra en Avui.cat, 6-sept-2009
Representants de les colles de diables i bestiari popular de tot Catalunya (entre la que hi havia una nodrida representació de la Colla de Diable de la Riera de Rubí) es van manifestar, el dissabte 5, al centre de Barcelona, per reite­rar el seu rebuig a la nova directiva europea sobre pirotècnia i els efectes que la seva aplicació podria tenir en les festes del foc a Catalunya.
A la manifestació, reivindicativa i festiva, sota el lema "Farem la festa amb foc, peti qui peti", van participar més de 70 colles de diables i dimonis de tot Catalunya i de la Catalunya Nord (més de 7.000 persones segons la guardia urbana). La manifestació és va convocar per expressar el suport del món del foc a les al·legacions presentades davant del ministeri d’indústria al projecte de Reglament d’articles pirotècnics i cartutxera, del 25 de juny del 2009, que fa la transposició de la normativa europea sobre aquesta matèria. Les al·legacions presentades han estat consensuades per les Federacions i Coordinadores de diables i festes del foc i bestiari , i compten amb el suport de la Generalitat i les entitats municipalistes (Diputació de Barcelona i Federació de Municipis de Catalunya).

La marxa d’ahir es va iniciar poc després de les sis de la tarda a la plaça Urquinaona i va recórrer la Via Laietana fins a arribar a la plaça Sant Jaume, on el músic Pep Sala va llegir un manifest des del balcó de l’Ajuntament de Barcelona davant una plaça plena a vessar. L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va rebre al costat del primer tinent d’alcalde, Carles Martí, i el delegat de Presidència, Ignasi Cardelús, una representació de les colles de foc de Catalunya.
A la convocatòria, la majoria dels milers de participants lluïen els colors i vestits tradi­cionals de cada colla. Així la Colla de la Riera de Rubí, encapçalada pel seu president, i que ha participat molt activament en tot el moviment, anava amb la seva roba tant característica. Hem de recordar que el nostre Ajuntament de Rubí va ser uns dels primers en aprovar una moció de recolçament a les festes del foc, aprovada per tots els partits de la ciutat. També vàrem acompanyar a la nostra colla i recolçar el moviment, la regidora de cultura del nostre ajuntament i jo.
El document d’al·lega­cions inclou 11 modifica­cions dels articles del reial decret i inclou un text alternatiu amb l’objectiu que siguin reconegudes íntegrament les activitats de les festes de foc i les seves mesures de seguretat.El govern central té previst iniciar el procés de revisió de les al·legacions a partir de dilluns, 7 de setembre, per elaborar un document definitiu que pugui ser aprovat pel consell de ministres durant el mes d’octubre. Immediatament després, el projecte serà presentat a Brussel·les per a la seva aprovació definitiva i entrarà en vigor a partir del 4 de gener del 2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada