divendres, 16 d’octubre de 2009

El CGPJ abat el mite de les falses denúncies per violència masclista

Si voleu tenir dades que abaten el mite de que la majoria de denuncies de violència masclista són falses, podeu llegir l'article de PATRICIA MARTÍN, al Periodico de Catalunya , sobre un informe del Consell General del Poder Judicial en que es fa l’anàlisi de 530 resolucions judicials en causes de violència masclista on només troba un cas d’acusació infundada. Destaca també que el 14% de les absolucions es van produir perquè la dona no va declarar (un punt dèbil de la llei). I, per últim, abat un altre mite, que molts homes peguen a les seves parelles en un rampell d’ira després de beure o drogar-se.

"La creença que algunes dones denuncien que les seves parelles les maltracten per quedar-se amb el pis de tots dos o la custòdia dels fills és completament infundada, segons es desprèn de l’estudi de les sentències sobre violència sexista. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha analitzat 530 resolucions judicials dictades entre l’1 de gener del 2007 i el 31 de març del 2008 per les audiències provincials i només en una el jutge infereix que la suposada víctima podria haver-se inventat l’agressió. Per tant, «es trenca el mite de les suposades denúncies falses per violència de gènere», conclou el CGPJ en la comunicació del resultat de l’estudi.

En l’únic cas en què un tribunal va retreure a la denunciant que usés el procediment judicial «com una arma contra l’integrant de la parella que no atén les exigències sentimentals de l’altra part», la suposada víctima va mentir en fase d’instrucció però no es va atrevir a continuar més enllà amb la farsa. Durant el judici no va declarar i quan el jutge tot i així va condemnar la seva parella, va interposar un recurs i va confessar que havia tergiversat els fets perquè «estava molt enfadada amb l’acusat». De fet, la lesió que presentava a la barbeta se l’havia produït de forma accidental mentre mantenien una irada discussió.

EL PERDÓ / A la resta de les sentències, no hi ha cap mena de dubte sobre la víctima. Tot i així, el 14% de les absolucions es van produir perquè les denunciants es van acollir al seu dret de no declarar contra la parella. En aquest cas, l’estudi sí que corrobora una creença estesa: la dificultat d’eradicar la violència sexista resideix en el fet que en moltes ocasions la víctima perdona l’agressor o se sent culpable. «En cap altre tipus de delictes la víctima es culpa de la seva pròpia agressió», subratlla el CGPJ.

Per això, el consell conclou que la redacció de l’article que permet a les dones no declarar «genera importants distorsions», ja que aquest tipus de delictes es produeixen normalment en la intimitat i, per tant, la declaració de la víctima adquireix una «especial rellevància».

L’ALCOHOL / Finalment, la investigació desmunta una altra suposició habitual: que molts homes peguen a les seves parelles en un rampell d’ira després de beure o drogar-se. El consell subratlla «l’escassa incidència» de les circumstàncies modificatives de la responsabilitat criminal. Així, només 21 sentències estimen que l’agressor va actuar sota la influència d’estupefaents i únicament quatre consideren l’afectació de l’alteració psíquica.

Per contra, la circumstància agreujant més aplicada és la reincidència, en 21 sentències, seguida de la de parentiu, en 13."

PATRICIA MARTÍN
MADRID
El Periodico de Catalunya, 14,oct,2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada