dimecres, 10 de març de 2010

La història de Rubí, repensant el passat: cicle de conferències sobre la nostra història al Castell EcomuseuEl cicle de conferències “La història de Rubí. Repensant el passat” sobre la història local, es va iniciar el dijous dia 18 de febrer, com una iniciativa promoguda des del Museu Municipal de Rubí per tal d’incentivar la recerca en història local per a joves investigadors i llicenciats en història, història de l’art i ciències afins.

Aquest cicle de xerrades vol donar a conèixer la història de la ciutat de Rubí, i el seu entorn territorial des dels seus orígens fins a ben entrat el segle XX, amb vuit ponències successives, d’una hora a hora i mitja de durada, que explicaran les diferents etapes històriques de la ciutat, com del camp a la guerra, el poblament ibèric, el món romà, l’edat mitjana, l’evolució de vila rural a ciutat, la guerra civil, el patrimoni històric i arqueològic, etc.
Les conferències, que es celebraran fins al mes de novembre el tercer dijous de cada mes, s’han organitzat amb la coordinació científica de Roger Riera, investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona i la coordinació de Joan Gallisà, director del Museu Municipal de Rubí.
Les conferencies es faran a l’auditori del Castell Ecomuseu Urbà, excepte els mesos de juliol i agost, a les 19 hores i l’entrada és gratuïta.
Com diu el tríptic informatiu:
“El paisatge de la ciutat de Rubí ha albergat des de fa 2.500 anys comunitats humanes de manera continuada. Des dels primers pobladors que ocuparen aquest territori fins als nostres dies, l’ocupació humana ha transformat la vila i el seu entorn fins a convertir-lo en l’indret on vivim avui.

Al llarg dels segles, Rubí ha estat testimoni, i sovint actor, d’alguns dels principals esdeveniments històrics de la mateixa Història de Catalunya. Per tal de donar a conèixer aquest paper destacat i reivindicar la importància de la ciutat, des del Museu Municipal Castell Ecomuseu Urbà s’ha organitzat un cicle de conferències adreçades al gran públic en les quals coneixerem una mica més la història del poblament de Rubí.”

Temes de les conferències:
Del camp a la guerra.

El poblament ibèric a Rubí i el seu context històric

Món romà

Els orígens de l’Edat Mitjana a Rubí

Imaginar l’Edat Mitjana: Història i invenció al voltant del Rubí medieval
El creixement i evolució d’una vila rural.

Rubí entre els segles XVI i XVIII

Segle XX (1).
Del canvi de segle a la II República

Segle XX (2). De la Guerra Civil als nostres dies

El patrimoni històric i arqueològic de Rubí
Dates de les conferències:
18 febrer a les 19 h.
a càrrec de Roger Riera Vargas
18 març a les 19 h.
a càrrec de Roger Riera Vargas
15 abril a les 19 h.
a càrrec de Laura Garcia Funes
20 maig a les 19 h.
a càrrec d’Alberto Reche Ontillera
17 juny a les 19 h.
a càrrec de Pol Meseguer i Bell
16 setembre a les 19 h.
a càrrec d’Eduard Puigventós López
21 octubre a les 19 h.
a càrrec d’Eduard Puigventós López
18 novembre a les 19 h.
a càrrec de Joan Gallisà Soms

Pirates a la Mediterrània

A més, el mateix dia que s’inicià aquest cicle de conferències, es va inaugurar l’exposició Pirates a la Mediterrània, promoguda pel Museu Marítim de Barcelona, sobre la història de la pirateria a la Mediterrània.
La mostra, que estarà al Castell fins al 16 de maig del 2010, es podrà visitar de dimarts a divendres de les 16 a les 20 h, dissabtes d’11 a 14 h i de 16 a 20 h i diumenges i festius d’11 a 14 h.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada