dimarts, 22 de juny de 2010

Albert Sans, director artístic de l'Esbart Dansaire de Rubí durant 35 anys, és el pregoner de la Festa Major 2010


El rubinenc, Albert Sans, és el pregoner de la Festa Major 2010, una persona que ha treballat durant molt de temps per la ciutat, portant el seu nom per tot el món amb l’Esbart Dansaire”, entitat de la qual ha estat director artístic durant 35 anys i on ha deixat una empremta cabdal a través de les més de 60 coreografies creades”.

L’Ajuntament, com vàrem fer amb el pregoner de l’any passat, amb el també rubinenc Jordi Margarit, vol continuar apostant per què siguin ciutadans i ciutadanes rubinencs que hagin treballat per la ciutat” qui continuïn realitzant els pregons en properes edicions.
El pregó d’inici de festes, es celebra per primera vegada en horari matinal, i tindrà lloc el pròxim dissabte 26 de juny a les 12 h a la pl. Pere Aguilera.
Biografia d’ALBERT SANS ARÍS
Nascut a Rubí el 1932, entra a l’Esbart Dansaire de Rubí el 1953 com a dansaire i, dos anys després, el 1955, agafa la direcció artística que ja no deixarà fins el 1990, tasca que compaginarà amb la de cansalader al Mercat Municipal. Al llarg d’aquests 35 anys sota la seva direcció, l’Esbart estrena una seixantena de coreografies i es revela com el grup dansaire amb major projecció del país.
Una de les característiques de l’Esbart de Rubí és la de promoure el concepte “dansa espectacle”, renovant les danses tradicionals (fins aleshores danses de plaça) amb la incorporació del llenguatge teatral. Amb aquest concepte, l’Esbart viatjarà per tota Europa (el seu primer viatge va ser a Stutgart abans de l’any 1960 i ja no deixarà de fer-ho fins a l’actualitat). El nom de Rubí és conegut i reconegut en els millors festivals de dansa europea.
Al llarg d’aquest temps sota la direcció de l’Albert Sans, l’Esbart Dansaire de Rubí ha treballat en diversos espectacles amb Maria Aurèlia Capmany, Enric Major, Favià Puigserver, Lluís Pasqual o Josep Muntanyés, entre d’altres.
Albert Sans s’ha atrevit a coreografiar “El llibre vermell de Montserrat”, “El carnestoltes” o “Les danses de la mort caminada”, entre d’altres.
Al llarg d’aquest temps, l’Esbart s’ha passejat per la majoria d’escenaris dels teatres de Catalunya, les televisions (primer a TVE, ja que només n’hi havia una) i després a TV3 i el 33. Han actuat al Liceo i ha col·laborat amb l’Institut del Teatre.
Fruit de tota aquesta tasca com coreògraf, Albert Sans ha rebut nombroses distincions i reconeixements, el primer del qual va ser a França, on el va distingir com a “Cavalier de l’Olivier” el 1964 per la seva defensa del folklore. Altres reconeixements importants que ha rebut, han estat els de l’Agrupaments d’Esbarts, l’Agrupació de Sardanistes i, finalment, la Creu de Sant Jordi el 1992 i la Medalla de Oro al mérito en las Bellas Artes del Ministerio de Cultura el 1993.

1 comentari:

  1. Bona tarda, Carme,

    em sembla molt bé que personalitats del món de la cultura de Rubí s'encarreguin de donar entrada a la festa grossa de la nostra ciutat, i més veient la seva trajectòria en algunes d'aquestes entitats. L'Albert Sans n'és un bon exemple i m'alegro molt que sigui així. Ja queda ben poquet per l'inici de les festes, i la ciutat espera, com sempre, omplir-se de festa i alegria durant uns quants dies.

    Desitjo que tot vagi molt bé i que ens trobem en alguns dels seus escenaris.

    Una abraçada.

    ResponElimina